Sven Stevens

Alles over Fashion

E-sigaret: de basis

2 min gelezen

E-sigaretten zijn apparaten die een vloeistof verwarmen tot een aerosol die de gebruiker inademt. De vloeistof bevat meestal nicotine en smaakstoffen en andere toevoegingen. De nicotine in e-sigaretten en gewone sigaretten is verslavend. E-sigaretten worden als tabaksproducten beschouwd omdat de meeste nicotine bevatten, dat afkomstig is van tabak.

Naast nicotine kunnen e-sigaretten schadelijke en potentieel schadelijke ingrediënten bevatten, waaronder:

  • Ultrafijne deeltjes die diep in de longen kunnen worden ingeademd
  • Smaakstoffen zoals diacetyl, een chemische stof die verband houdt met een ernstige longziekte
  • Vluchtige organische stoffen
  • Zware metalen, zoals nikkel, tin en lood

Voor jonge mensen geschikt?

Het maakt niet uit hoe het wordt toegediend, nicotine is schadelijk voor jongeren en jonge volwassenen. E-sigaretten bevatten doorgaans nicotine en andere chemicaliën waarvan bekend is dat ze de gezondheid schaden. Gebruikers lopen bijvoorbeeld het risico hun ademhalingssysteem bloot te stellen aan mogelijk schadelijke chemicaliën in e-sigaretten. Lees over deze en andere risico’s waarmee jongeren worden geconfronteerd als ze e-sigaretten gebruiken.

Trends


E-sigaretten zijn erg populair bij jongeren. Het gebruik ervan is de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid. Tegenwoordig gebruiken meer middelbare scholieren e-sigaretten dan gewone sigaretten. Het gebruik van e-sigaretten is hoger onder middelbare scholieren dan onder volwassenen.

Toch kopen?


Ondanks het lezen van dit artikel toch een e-sigaret kopen? Wij raden het ten zeerste af maar het kan natuurlijk wel gewoon in Nederland bij verschillende winkels. Zo zijn er tegenwoordig heel veel webshops waar je gemakkelijk een e-sigaret online kunt bestellen zonder dat je de deur uit hoeft. Dat is wel zo makkelijk, maar het stimulerend het verkopen van e-sigaretten wel en dat is eigenlijk wat we natuurlijk niet willen.