Sven Stevens

Alles over Fashion

Waar komt beton vandaan?

2 min gelezen

Beton en de Beton cire kleuren gaan ver terug in de tijd. Het was vroeger het fundament van een stad, en werd gebruikt door zowel de Egyptenaren als de Grieken en de Romeinen. De Romeinen gebruikten beton vaak voor het bouwen van bruggen en aquaducten. Maar het werd ook gebruikt voor het bouwen van huizen, wat ervoor zorgde dat de eerste echt stabiele huizen ontstonden. Daarnaast versterkte het dus ook de infrastructuur, en hierdoor kon het Romeinse leger sneller oprukken naar een bepaalde locatie. Ook de handel kon hierdoor bevordert worden en zo werd de welvaart ook verbeterd.

Het vergeten van het beton

Ook werd er in de Romeinse tijd gebruik gemaakt van verschillende kleuren, en zo ook een soort van Betonlook verf. Hierdoor kon een stad erg kleurrijk worden, maar soms ook juist niet als er niet voor werd gekozen om kleurrijke tinten te gebruiken. De jaren verstreken, en het Romeinse rijk werd steeds kleiner totdat het volledig weg was. Beton werd hierbij ook vergeten, waardoor huizen en steden weer zwakker werden en het pas eeuwen later weer herontdekt werd. Dit laat zien dat de Romeinen ver voor hun tijd waren, op bijna alle vlakken. Er is zelfs ontdekt dat de Romeinen een waterzuiveringssysteem hadden.

Het beschermen tegen vocht

Ook muren werden al lang geleden beschermt tegen vochtigheid, door bijvoorbeeld kalkverf en Kalkverf kleuren toe te voegen. De kleuren waren niet per se nodig, maar het was wel noodzakelijk voor muren om bestand te zijn tegen de vocht. De eerste soorten kalkverf kwamen voort uit het samenvoegen van water met gebluste kalk en dit werd daarna op de muren geplaatst  om het zo te beschermen. Kalkverf zorgt er tevens voor dat de poriën van de muur niet volledig worden afgesloten, en hierdoor ontstaat een ademend karakter in de muren wat voor een sterke muur zorgt.