Sven Stevens

Alles over Fashion

Knikkers uit de speelgoedwinkel halen

2 min gelezen
speelgoedwinkel

Heb jij wel eens knikkers uit de speelgoedwinkel gehaald? Ik zelf heb dat wel eens gedaan, maar niet heel vaak eerlijk gezegd. Ik heb dan ook wel veel knikkers van mijn vader van vroeger gekregen. Er zijn wel een paar knikkers die mij heel erg bij staan. De knikkers waar ik het over heb, zijn van die hele grote joekels van knikkers. Als je tegen elkaar ging knikkeren op straat, waren die grote heel veel waard. Maar ze waren ook moeilijk te hanteren. Die grote knikkers waren toen mijn trots.

speelgoedwinkel

Wedstrijdje met de knikkers op straat

Iets wat veel van ons waarschijnlijk gedaan hebben, is knikkeren op straat. Vaak had je dan ergens wel zo’n tegel waar je in kon knikkeren. De een ging hier iets serieuzer mee bezig dan de ander. Ik ken niet precies alle regels of variaties van het knikkeren, maar ik weet wel hoe het ongeveer te werk gaat. Voordat kinderen gingen knikkeren, gingen ze vaak hun eerste zakje knikkers halen in de speelgoedwinkel. Dit was dan de “starter kit” voor het knikkeren. Hier zaten dan een paar leuke knikkers tussen in verschillende kleurtjes. Het waren vooral kleine knikkers, met een aantal wat grotere knikkers erbij. De grotere waren meer waard, en dus werd hier voorzichtiger mee gedaan. 

Echt of nep knikkeren?

Vaak was het lekker knikkeren met elkaar zonder inzet of wat dan ook. Het knikkeren ging dan puur om de fun. Maar bij sommige groepjes kon het er nog wel eens flink hard aan toe gaan. Er werd dan namelijk gespeeld om de knikkers zelf. Vaak als je hiermee begon, begon je met de kleinere knikkers. En naarmate je meer zelfvertrouwen kreeg, ging je naar de grotere. De fanatieke knikkeraars onder ons wouden echter nog wel eens hun knikkers verliezen (de grotere bijvoorbeeld waar je er niet zoveel van had) of ze wouden simpelweg hun collectie uitbreiden. Dan vonden ze zich al echt weer snel in de speelgoedwinkel. Je zocht naar knikkers, maar kwam toen iets anders tegen wat ook heel leuk leek. En dit, is er nog steeds als je gaat kijken in een speelgoedwinkel. Dat gevoel verdwijnt nooit.