Sven Stevens

Alles over Fashion

Het step-in model

2 min gelezen

De step-in snowboard bindingen is een systeem waarbij de schoen en de binding een systeem vormen. In de zool van de snowboard schoenen op het board zit een kliksysteem bevestigd. Door simpelweg de schoen in het systeem te drukken zal de schoen vast klikken in de binding. Dit type van snowboard bindingen geeft geen extra steun doordat er geen gebruik gemaakt wordt van straps. De schoenen voor het step in systeem moeten daarom gemaakt zijn van een steviger materiaal. Vaak worden in combinatie met dit systeem daarom de zogenaamde hardboots gebruikt, of in ieder geval een iets stevigere softboot dan de softboot die gebruikt wordt in combinatie met de hybride of de strap bindingen.

Pasvorm

De pasvorm van de schoen is het belangrijkste bij de step-in bindingen. Alle steun bij een step-in binding moet gehaald worden uit de schoenen, om optimale controle over het snowboard te krijgen is een schoen met goede pasvorm daarom ook essentieel. Maar het is niet zo dat het assortiment schoenen voor dit soort bindingen groot is, simpelweg omdat de schoenen die in combinatie met dit systeem gebruikt kunnen worden speciaal zijn. Een step-in binding wordt vooral gebruikt door freeride snowboarders. Het step-in principe is voor veel skiers die overstappen op het snowboarden ook een makkelijkere keuze dan bijvoorbeeld het hybride model.

Makkelijk in gebruik

Het step-in model komt vaak terug bij winkels die snowboards verhuren, omdat het een makkelijk systeem is en omdat je als beginner met minder materiaal te maken krijgt. Het is dan ook een groot voordeel dat er tijd gewonnen wordt met het makkelijke instap systeem, maar daar tegenover staat een minder stevig systeem en minder controle over het board. Dit is een van de grootste nadelen van het step-in systeem, maar langzamerhand komen er steeds meer step-in modellen met een hogere highback waardoor de controle over het board vergroot wordt.